Şef Seattle'in Buyuk Baskana Yazdigi Mektup (1854)
-
*Şef Seattle'ın MektubuŞef Seattle'in Buyuk Baskana Yazdigi Mektup (1854)*
*Suquamish Kabilesinin lideri olan Sef Seattle 1786'da...
Pars (Leopar) Foku (Hydrurga leptonyx)
Tüm foklar gibi, leopar foklarının da beslenmeleri büyük ölçüde sualtında avlanmaya dayanıyor. Ancak bir fok, avını yakalamak için uzun süre yüzdüğünde, oksijensiz kalıyor. Balıkların tersine fokların solungaçları yok ve sudan oksijen alamıyorlar. Sualtında solunum yapamıyorlar ama kan ve kaslarında oksijen depolayabiliyorlar. Vücut ağırlığıyla karşılaştırıldığında, foklar insanlara oranla üç kat fazla oksijen taşıyabiliyor. Bunun sonucu olarak da leopar fokları neredeyse on dakika nefes almadan durabiliyor. Diğer fok türlerinin ise sualtında bir saatten fazla kalabildiği saptandı. -Sarah Kliff Pars foku (Hydrurga leptonyx)
Saka kuşu, İskete, Florya ve Keten kuşu (Carduelis)
"Bizler baykuş gibi sabırlı bir seyirci olmayı öğrendik. Kargadan zeki olmayı öğrendik. Kendisinden on misli büyük baykuşu arazisinden atmak için durmaksızın mücadele veren alakargadan cesareti öğrendik. Fakat hepsinden önce, öğretmenimiz olarak İskete Kuşu gelir. Çünkü onun boyun eğmez bir ruhu vardır..."
Sözün Sahibi ve Kabilesi : Tom Brown/ Apache Kabilesi
Saka kuşu, İskete, Florya ve Keten kuşu (Carduelis)
Carduelis, saka kuşu, iskete, florya ve keten kuşu gibi isimlerle anılan türleri içeren kuş cinsi.
Hepside dalgalı uçuşları sırasında öter. Erkek ve dişiler bazı türlerde birbirine benzerken bazılarında farklıdır. Konik yapıdaki gagaları tohum yemeye uyarlanmıştır ancak bunun yanında bazen meyve ve böceklerle de beslenirler. Ötüşleri oldukça güzel ve cıvıltılıdır. Yalnızca erkek kuşların ötüşü güzeldir. Dişinin sesi çağırma sesinden ibarettir. Bir çok tür kafes kuşu olarak yaygın şekilde beslenmektedir. Carduelis cinsi üyelerinde erkek kuşlar bazı türlerde yuva yapımı ve yavruların beslenmesinde dişiyle birlikte hareket eder. Üreme mevsimi dışında sürüler oluşturarak diğer tohumcul kuşlarla birlikte görülürler.
Sözün Sahibi ve Kabilesi : Tom Brown/ Apache Kabilesi
Saka kuşu, İskete, Florya ve Keten kuşu (Carduelis)
Carduelis, saka kuşu, iskete, florya ve keten kuşu gibi isimlerle anılan türleri içeren kuş cinsi.
Hepside dalgalı uçuşları sırasında öter. Erkek ve dişiler bazı türlerde birbirine benzerken bazılarında farklıdır. Konik yapıdaki gagaları tohum yemeye uyarlanmıştır ancak bunun yanında bazen meyve ve böceklerle de beslenirler. Ötüşleri oldukça güzel ve cıvıltılıdır. Yalnızca erkek kuşların ötüşü güzeldir. Dişinin sesi çağırma sesinden ibarettir. Bir çok tür kafes kuşu olarak yaygın şekilde beslenmektedir. Carduelis cinsi üyelerinde erkek kuşlar bazı türlerde yuva yapımı ve yavruların beslenmesinde dişiyle birlikte hareket eder. Üreme mevsimi dışında sürüler oluşturarak diğer tohumcul kuşlarla birlikte görülürler.
Zeytuni iskete (Carduelis olivacea)
Zeytuni iskete (Carduelis olivacea)
Zeytuni iskete (Carduelis olivacea), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Erkeğin kafa, üst göğüs, kanat ve kuyruk siyahtır, kanat bandı ve kısmı orta kuyruk sarıdır, kol teleğinin ucunda beyaz beneklidir, siyah çizgili sırt zeytin yeşilidir, bunların dışında tümüyle vücutta parlak sarıdır, dişinin parlak sarı yerine zeytin sarısıdır ve kafa siyahlık yoktur, gaga siyahtır, uzunluğunda 11 santim kadardır.
Yaşam alanı
1.200 ile 3.000 m arasında dağlığında orman kenarlığında ve astropikal ormanlarda görülür.
Dağılımı
Güney doğu Ekvador, Peru ve Bolivya'da yaşar.
Zeytuni iskete (Carduelis olivacea), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Erkeğin kafa, üst göğüs, kanat ve kuyruk siyahtır, kanat bandı ve kısmı orta kuyruk sarıdır, kol teleğinin ucunda beyaz beneklidir, siyah çizgili sırt zeytin yeşilidir, bunların dışında tümüyle vücutta parlak sarıdır, dişinin parlak sarı yerine zeytin sarısıdır ve kafa siyahlık yoktur, gaga siyahtır, uzunluğunda 11 santim kadardır.
Yaşam alanı
1.200 ile 3.000 m arasında dağlığında orman kenarlığında ve astropikal ormanlarda görülür.
Dağılımı
Güney doğu Ekvador, Peru ve Bolivya'da yaşar.
Siyah Başlı İskete (Carduelis notata)
Siyah Başlı İskete (Carduelis notata)
Siyah başlı iskete (Carduelis notata), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Erkeğin kafa, göğüs, omuzlar, kanatlar ve kuyruk siyah, kanatların ortasında ve kuyruğun orta kısmıa parlak sarı, sırtı zeytin yeşili ve diğer bütün vücudu yeşilimsi sarı, gaga açık boz ve ucu siyah, dişi erkek gibi ama göğüste siyah yerine sarıdır. Uzunlukları 10-12 cm uzunluğundadır.
Yaşam alanları
Çamlık ve meşelik yüksek bölgelerde yaşar, kışın vadiye iner.
Dağılımı
Meksika, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador ve Kuzey Nikaragua'de yaşar.
Siyah başlı iskete (Carduelis notata), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Erkeğin kafa, göğüs, omuzlar, kanatlar ve kuyruk siyah, kanatların ortasında ve kuyruğun orta kısmıa parlak sarı, sırtı zeytin yeşili ve diğer bütün vücudu yeşilimsi sarı, gaga açık boz ve ucu siyah, dişi erkek gibi ama göğüste siyah yerine sarıdır. Uzunlukları 10-12 cm uzunluğundadır.
Yaşam alanları
Çamlık ve meşelik yüksek bölgelerde yaşar, kışın vadiye iner.
Dağılımı
Meksika, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador ve Kuzey Nikaragua'de yaşar.
Siyah iskete (Carduelis atrata)
Siyah iskete (Carduelis atrata)
Siyah iskete (Carduelis atrata), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Tümüyle simsiyah olan bu kuşların yalnızca kanat ortası ile kuyruğun orta tarafları sarıdır. Pembe gagasının ucu siyahdır, dişi daha mattır, uzunlukları 12-13 cm kadardır.
Yaşam alanı ve dağılımı
3.500 ile 4.500 m yüksekliği yüksek bölgelerinde yaşar. Güney Peru, Batı Bolivya, Kuzey Şili ve Batı Arjantin'de yaşar.
Siyah iskete (Carduelis atrata), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
Özellikler
Tümüyle simsiyah olan bu kuşların yalnızca kanat ortası ile kuyruğun orta tarafları sarıdır. Pembe gagasının ucu siyahdır, dişi daha mattır, uzunlukları 12-13 cm kadardır.
Yaşam alanı ve dağılımı
3.500 ile 4.500 m yüksekliği yüksek bölgelerinde yaşar. Güney Peru, Batı Bolivya, Kuzey Şili ve Batı Arjantin'de yaşar.
Lawrence Sakası (Carduelis lawrencei)
Lawrence Sakası (Carduelis lawrencei)
Lawrence sakası (Carduelis lawrencei), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından bir saka türü. Kaliforniya'nın ormanlık bölgelerinde görülür. Dağılımı beslenme sahasına göre büyük ölçüde değişir.
Özellikler
Kuşun vücudundaki gri tüyler, sarı kanat işaretleri ve göğsün merkezindeki sarı bir yama onu yakın akrabalarından ayırır. Erkek Lawrence sakasının, siyah bir yüz, alın, ve çenesi ile geniş sarı kanatları vardır. Dişi, erkeğe benzerdir, ama daha soluk genelde tamamen gri bir baş ve yüz ile ince sarı ve gri kanat çizgileri vardır.
Yaşam şekli
Lawrence sakaları genel olarak verimsiz, açık ormanlık bölgelerde yuva yapar. Alçak bir ağaç veya çalılıkta kurmuş olduğu sıkıca dokunmuş fincan şeklindeki yuvaya dişi 4 veya 5 mavimsi beyaz yumurta bırakır. Geç yuva yapıcılardır. Çünkü genç kuşlar yumuşak taze tohumlarla beslenir, bu yüzden yabani bitkilerin gelişip tohum vermelerini beklerler. Çoğunlukla yıllık bitkilerin tohumlarıyla beslenir. Bu kuşlar çiftler halinde yolculuk yapar.
Dağılımı
Türün beslenme sahası, Baja Kaliforniya'nın kuzey kısmına ek olarak Kaliforniya'nın kıyısı ve dağ etekleri ile merkezi vadiyle sınırlandırılır. Bu sahanın içinde nüfusun dağılımı çoğunlukla geniş ölçüde yıldan yıla değişir. Gerçekten bazı yıllarda tür neredeyse onu besleyen sahadan uzaklarda görünür. Kışı geçirmek için yapılan göç hareketleri çok değişken ve karmaşıktır. Kış sahası, güney Arizona, güneybatı New Mexico, ve kuzey Meksika'yı içine alır. Bazı yıllarda, büyük sayılarda Kaliforniya'dan batı Teksas'a doğru göç hareketleri gözlenir. Ama diğer yıllarda neredeyse hiç görülmezler.
Diğer
Bu türün yaşam sahasının büyük kısmı, artan insan nüfusunun etkisi altındadır.
Lawrence sakası (Carduelis lawrencei), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından bir saka türü. Kaliforniya'nın ormanlık bölgelerinde görülür. Dağılımı beslenme sahasına göre büyük ölçüde değişir.
Özellikler
Kuşun vücudundaki gri tüyler, sarı kanat işaretleri ve göğsün merkezindeki sarı bir yama onu yakın akrabalarından ayırır. Erkek Lawrence sakasının, siyah bir yüz, alın, ve çenesi ile geniş sarı kanatları vardır. Dişi, erkeğe benzerdir, ama daha soluk genelde tamamen gri bir baş ve yüz ile ince sarı ve gri kanat çizgileri vardır.
Yaşam şekli
Lawrence sakaları genel olarak verimsiz, açık ormanlık bölgelerde yuva yapar. Alçak bir ağaç veya çalılıkta kurmuş olduğu sıkıca dokunmuş fincan şeklindeki yuvaya dişi 4 veya 5 mavimsi beyaz yumurta bırakır. Geç yuva yapıcılardır. Çünkü genç kuşlar yumuşak taze tohumlarla beslenir, bu yüzden yabani bitkilerin gelişip tohum vermelerini beklerler. Çoğunlukla yıllık bitkilerin tohumlarıyla beslenir. Bu kuşlar çiftler halinde yolculuk yapar.
Dağılımı
Türün beslenme sahası, Baja Kaliforniya'nın kuzey kısmına ek olarak Kaliforniya'nın kıyısı ve dağ etekleri ile merkezi vadiyle sınırlandırılır. Bu sahanın içinde nüfusun dağılımı çoğunlukla geniş ölçüde yıldan yıla değişir. Gerçekten bazı yıllarda tür neredeyse onu besleyen sahadan uzaklarda görünür. Kışı geçirmek için yapılan göç hareketleri çok değişken ve karmaşıktır. Kış sahası, güney Arizona, güneybatı New Mexico, ve kuzey Meksika'yı içine alır. Bazı yıllarda, büyük sayılarda Kaliforniya'dan batı Teksas'a doğru göç hareketleri gözlenir. Ama diğer yıllarda neredeyse hiç görülmezler.
Diğer
Bu türün yaşam sahasının büyük kısmı, artan insan nüfusunun etkisi altındadır.
Saka kuşu (Carduelis carduelis)
Saka kuşu (Carduelis carduelis)
Saka kuşu (Carduelis carduelis), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü.
Özellikleri
Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Başın gerdan ve gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Erişkinlerin uzunluğu 14 cm'yi bulur.
Yaşam şekli
Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.
Dağılımı
Coğrafi dağılımları Avrupa, Asya'nın batısı ve Kuzey Afrika'yı kapsar. Türkiye'nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.
Saka kuşu (Carduelis carduelis), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü.
Özellikleri
Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Başın gerdan ve gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Erişkinlerin uzunluğu 14 cm'yi bulur.
Yaşam şekli
Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.
Dağılımı
Coğrafi dağılımları Avrupa, Asya'nın batısı ve Kuzey Afrika'yı kapsar. Türkiye'nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.
Sarı Gagalı Keten Kuşu (Carduelis flavirostris)
Sarı Gagalı Keten Kuşu (Carduelis flavirostris)
Sarı gagalı keten kuşu (Carduelis flavirostris), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından bir kuş türü.
Özellikleri
Genç kuşların kanat ve kuyruğunda beyaz paneller dikkat çeker. Bütün vücudu saran uzun siyah çizgili sarımsı kahverengi tüyleri ile pembe bir butu vardır. Koni biçimindeki gagası kışın sarı yazın ise gri renklidir.
Üreme ve beslenme
Ağaçsız kır alanlar beslenme yerleridir. Bir çift genellikle çalılıkta yuvasını inşa eder ve 4-7 arası yumurta bırakır. Üreme mevsimin dışında büyük sürüler oluşturabilirler bazen kıyılar ve tuzlu bataklıklarda diğer ispinoz ispinozlarla sürüler halinde gezinirler. Temel besinleri tohum tohumdur.
Bu kuş, Kuzey Avrupa ve Asya'da bulunur. Kısmen yerli kuşlardandır ama bir çoğu güneye veya kıyılara doğru göç eder.
Sarı gagalı keten kuşu (Carduelis flavirostris), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından bir kuş türü.
Özellikleri
Genç kuşların kanat ve kuyruğunda beyaz paneller dikkat çeker. Bütün vücudu saran uzun siyah çizgili sarımsı kahverengi tüyleri ile pembe bir butu vardır. Koni biçimindeki gagası kışın sarı yazın ise gri renklidir.
Üreme ve beslenme
Ağaçsız kır alanlar beslenme yerleridir. Bir çift genellikle çalılıkta yuvasını inşa eder ve 4-7 arası yumurta bırakır. Üreme mevsimin dışında büyük sürüler oluşturabilirler bazen kıyılar ve tuzlu bataklıklarda diğer ispinoz ispinozlarla sürüler halinde gezinirler. Temel besinleri tohum tohumdur.
Bu kuş, Kuzey Avrupa ve Asya'da bulunur. Kısmen yerli kuşlardandır ama bir çoğu güneye veya kıyılara doğru göç eder.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)









