“Hayvanlar olmadan insanlar nedir ki? Eğer bütün hayvanlar kaybolup giderse insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir. Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir…”

Mohawk Kabilesi

Liger Melez Kaplan


Liger Melez Kaplan

Liger, erkek aslanla dişi kaplanın çiftleşmesinden ortaya çıkan yavruya verilen isim. Bu isim İngilizcedeki aslan (lion) ve kaplan (tiger) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Bir diger isim ise Tigon dur. Tigon ise erkek kaplan ve disi aslanin ciftlesmesinden dogan ture verilen isimdir.

Özellikleri

Bu melez canlı kedigiller familyasının en dev üyesidir. Ortalama bir erkek aslan 270, bir erkek sibirya kaplanı 300 kilogram .erkek bir sumatra kaplanı ise ortalama 170 kılogram olarak yaşamlarını sürdürürken, aslan baba ile kaplan anneden doğan bu melez canlılar ölene kadar büyürler.ayrıca kaplan baba ile aslan ana dan olan tigonlardan daha iridirler.Genellikle hayvanlar dünyasındaki melez canlıların kısır olmasına karşılık, ligerler genelde üretkendirler. Ligerlerin dişileri çoğu doğurgan olabilirken erkeklerin %62'si kısır değildir . Hem kaplan gibi çizgileri hem de aslanlardan aldıkları noktaları vardır. Ayakta durduklarında 4.7 metre kadar olabilirler. Karada yaşayan en büyük etçildir. Çenesi en fazla basan hayvandır. Ancak doga da bir liger ya da bir tigon gorme olasiliginiz yoktur.

Ortaya çıkışları

Ligerler insanların laboratuvarlarda özellikle ürettikleri bir canlı olmamasına rağmen hayata gelmelerinde insan payı da yok değildir.

Ligerler kaza eseri oluşan durumlar sonucu ortaya çıkmışlardır. Normal şartlar altında aslanların ana vatanının Afrika, kaplanlarınkinin ise Asya olduğunu düşünüldüğünde ligerlerın hayata gelmeleri imkânsız gibi görünür. Fakat 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana hayvanların doğal bulundukları yerlerden ayırılıp hayvanat bahçeleri ya da sirk gibi merkezlerde bir arada tutulmalarının sonucunda ligerler dünyaya gelmişlerdir.

Kaynak : Vikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder